10. června 2008

Studentské bydlení

Dostali jste se na vysokou školu a řešíte kde budete během studií bydlet? Na první pohled se to může zdát složité, ale nemusíte se bát. Velké procento vysokých škol je v dnešní době schopno svým studentům bydlení zajistit. V následujícím článku zjistíte jaké máte možnosti a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Vysokoškolské koleje

Ubytování na kolejích je jednoznačně finančně nejvýhodnějším typem bydlení, jaký Vám může vysoká škola nabídnout. Zažijete na nich spousty zábavy, poznáte velké množství lidí a budete v centru všeho studijního dění. Sehnat důležité učebnice, rady a postupy, případně někoho kdo Vám vysvětlí to, co jste ve škole nepochopili, případně s Vámi půjde na pivo nebude sebemenší problém. Cenou za to je však poněkud stísněný životní prostor. Většina ubytovacích kapacit je nabízena jako dvou až třílůžkové pokoje. Ale rozhodně se to dá přežít. Pokud vaše škola ubytování na koleji neposkytuje, neztrácejte naději. Ubytovací kapacita na kolejích nebývá plně obsazena, stačí proto zajít do ubytovací kanceláře, která bývá umístěna přímo v prostorách koleje a zeptat se zde na možnost ubytování.

 

Výhody: Hodně lidí, rychlý přístup k informacím a internetu, neustále se něco děje a v neposlední řadě samozřejmě cena. Pokud budete mít štěstí na spolubydlící je bydlení na koleji doslova ráj.

Nevýhody: Nemusí se na vás dostat řada a životní prostor sdílíte s dalšími dvěma až třemi lidmi, pokud však narazíte na ty správné spolubydlící, stane se z druhé nevýhody rázem obrovská výhoda.

 

Pronájem bytu

Pokud vysoká škola přímo neposkytuje ubytování nebo Vám to ubytování, které nabízí nevyhovuje, nezbývá než se poohlédnout po nějakém nájemním bytě. Na rozdíl od kolejí je ubytování v nájemním bytě až několikanásobně dražší, a proto ho většina studentů, kteří takto bydlí řeší spolubydlením. Pokud se podíváte na nabídku nájemního bydlení, tak zjistíte, že výběr je obrovský a těžko se může stát, že by na Vás nevyšla řada nebo jste nenašli to co hledáte. Například v Praze můžete najít byt k pronájmu o dispozicích 3+1 v současné době od 12 tisíc včetně poplatků výše(dle lokality). Pokud seženete 3 vhodné spolubydlící a rozdělíte si platby nájemného,  tak v takto velkém bytě můžete mít každý svůj pokoj za slušné 4000 Kč včetně poplatků.

 

Výhody: Vždycky seženete to, co chcete. Máte svůj klid.

Nevýhody: Vyšší cena a náklady spojené s bydlením.

 

Pronájem rodinného domu

Ať to vypadá jakkoli neskromně a cenově nepříznivě není tomu tak. Stejně tak jako se dá pronajmout byt, sehnat si do něj spolubydlící a dělit se o nájem, tak se dá stejným postupem pronajmout celý dům. Samozřejmě, že výběr nájemních domů v příznivé cenové hladině není takový jako výběr bytů. Ale i tak stojí za to tento způsob bydlení zmínit. Do domu se vejde mnohem více spolubydlících dělících si nájemné a máte o mnoho více prostoru(ale také povinností). Pokud se při nástupu na vysokou školu domluvíte s přáteli, kteří jdou studovat do stejného města jako vy, může být tento způsob bydlení velmi příjemný.

 

Výhody: Mnoho prostoru, více spolubydlících(přátel) přispívá na nájemné.

Nevýhody: Menší nabídka ve srovnání s nabídkou bytů, více povinností spojených s údržbou domu.

 

Následuje seznam vybraných internetových stránek, na kterých se vyskytují nabídky vhodné pro studentské bydlení.

http://reality.bazos.cz/, http://byty.hyperinzerce.cz/, http://www.annonce.cz/byty-k-pronajmu.html, http://inzeraty.o2active.cz/byty-pronajem/inzeraty.aspx, můžete vyzkoušet třeba i http://www.sreality.cz, na této stránce však najdete POUZE nabídky realitních kanceláří a zprostředkovatelů a budete se tak smířit s nemalou provizí.

 

Jiné školami poskytované ubytování

Soukromých vysokých škol poskytujících svým studentům ubytování stále přibývá. Některé školy svým studentům poskytují/zprostředkovávají ubytování za zvýhodněné ceny a je proto moudré, se dotázat přímo na studijním oddělení školy za jakých podmínek je ten který typ ubytování možno získat. Můžete tak výrazně ušetřit oproti ubytování v nájmu.