05. srpna 2008

Jaké vysoké školy ještě přijímají ke studiu?

Plná třetina uchazečů o studium na vysoké škole každý rok není přijata ke studiu. Je to tím, že by opravdu byl každý třetí uchazeč pro vysokoškolské studium nevhodný? Nikoli, většina takto odmítnutých studentů skončí -pod čarou- jednoduše kvůli kapacitním důvodům jednotlivých škol. Naštěstí některé školy přijímají studenty v pozdějších termínech, některé dokonce ještě po hlavních školních prázdninách.

Vysoké školy si vybírají studenty podle nejrůznějších kritérií, pokud podáte přihlášku a tato kritéria splníte jste přijati ke studiu. To zní jednoduše. Bohužel poslední dobou ani splnění kritérií školou původně požadovaných k přijetí ke studiu nestačí. Studentů se hlásí moc a kapacita škol pro některé z nich prostě nestačí. Nebyli jste přijati na vysokou školu. Nesmutněte a poohlédněte se po podobném oboru studia někde jinde.    

 

Kapacita jiných vysokých škol stejného nebo podobného zaměření nemusí být ještě naplněna a šance, že se dostanete na vysněný obor jsou díky tomu pořád vysoké. Zjistěte si, jaké vysoké školy stále přijímají a podejte přihlášku co nejdříve. Většina vysokých škol dnes již podporuje podání přihlášky ke studiu elektronickou cestou, díky které ušetříte nejen čas, ale hlavně finanční prostředky (elektronická verze přihlášek bývá levnější nebo nebývá zpoplatněna vůbec). Nejbližší termíny přijímacích řízení na soukromých vysokých školách naleznete například zde, stejně tak jako seznam škol podporujících elektronické přihlášky.

 

Po podání přihlášky ke studiu budete školou pozváni na přijímací řízení. Každá vysoká škola přistupuje k formě přijímacího řízení odlišně. Některým stačí absolvování přijímacího pohovoru, jiné školy po Vás však mohou chtít mnohem víc. Prostudujte si proto bedlivě profily jednotlivých vysokých škol například na těchto stránkách. Najdete v nich jak informace o formě přijímacího řízení na vysokých školách, tak poplatky za studium. Jednotlivé školy si můžete i srovnat a správně se rozhodnout, přece jen je to právě Vaše investice do vzdělání, proto je třeba ji řádně zvážit.

 

Pokud budete přijati ke studiu vysoké školy, nezapomeňte se včas a řádně zapsat ke studiu. To je nezbytnost, kterou je na každé vysoké škole nutné provést na začátku studia každého ročníku. Hodně uchazečů na tuto proceduru zapomíná a poté se diví, že v tom kterém ročníku studia nejsou vůbec vedeni jako studenti. Pokud vezmete tyto rady vážně, věříme že se nakonec na vysokou školu dostanete. Zda ji dokončíte a získáte vysněný titul však už bude záležet jen a pouze na Vás